Jak čaj dobře připravit?
Polozelené čaje připravujeme podobně jako čaje zelené s tím, že použijeme větší množství lístků, teplejší vodu (85 - 95°C) a opakované luhování. Ideálním způsobem přípravy je čínská metoda kung-fu (kung-fu čcha). Horkou vodou vyhřátou malou konvičku plníme čajem do jedné třetiny. Počáteční krátký nálev (označovaný někdy jako "nultý") vylijeme - oplachujeme a probouzíme jím lístky - a ihned zhotovíme první nálev, který sléváme cca po jedné minutě. Nálevy opakujeme několikrát - říká se, že první nálev je nejvyzrálejší, druhý nejsilnější a třetí nejsladší. Nálevů však může být víc, doby luhování se liší a často se používá vroucí voda (vše dle konkrétního typu čaje).
K pití čaje se používají válcovité šálky ("čichátka") a objemem jim odpovídající šálky. První nálev se nalévá do "čichátek", jež se přiklopí šálkem
... a umně otočí pomocí tří prstů, "čichátko" se pomalu nadzvedne, čaj přeteče do šálku...
a čicháním k "čichátku" se zkoumá vůně čaje (jež se mění jak "čichátko" chladne), pak se teprve čaj pije z šálku.
... další nálevy se již lijí rovnou do šálků! Veškeré nádobí musí být dokonale vyhřáté vroucí vodou...
PŘÍPRAVA - GONG FU CHA - PODROBNĚJI...
... luhováno ve speciálním filtru moderní čínské konvičky (systém "KAMJOVE"), použita tchaj-wanská sada (šálek+čichací šálek - "čichátko"):
... správné množství čaje vložíme do filtru a zalijeme vodou (o teplotě podle druhu čaje)...
... po vyluhování slijeme do druhé nádoby (zde je skleněná "slévací" konvička) a nalijeme do vyhřátého "čichátka"...
... "čichátko" přiklopíme šálkem...
... správně uchopíme a obratně otočíme, položíme...
... "čichátko" ze šálku pomalu vytáhneme...
... a nálev je připraven k očichání (z "čichátka") a k pití (ze šálku), další nálevy se již lijí rovnou do šálků!
navazující články:
polozelený čaj - 01 (o co jde)
polozelený čaj - 03 (účinky)
chci koupit polozelené čaje :-)