Funkční bylinná čokoláda s hořkým melounem – ojedinělá chuť i účinky!

Funkční potraviny musí být skutečnými potravinami, nesmí mít tabletovou ani práškovou formu a jako běžné potraviny by se měly (poměrně často) konzumovat. Funkční potravina musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví.

Adeptem na novou funkční potravinou je bylinná čokoláda (1), která se narodila během letošního února v Aši. Vznikla podle receptur importéra thajského hořkého melounu a ruku k dílu přiložila světoznámá česká manufakturní čokoládovna Jordis s r. o.(2). Řemeslná čokoláda je vyráběna ručně a navržena jako bílá 40% se složením: čisté kakaové máslo, sušená třtinová šťáva, sušené mléko a hořký meloun, jež je do čokoládové hmoty přidáván v rámci výroby čokolády (při mletí a konšování).

Funkční potraviny se získávají tak, že se v původní receptuře významně zvýší obsah příznivě působících látek. Tato koncepce vznikla v Japonsku v průběhu osmdesátých let jako prevence proti chorobám starší populační generace a „skloubila dva zájmy do společného programu: zájem výrobců a obchodníků vyhovět poptávce nutričně poučené veřejnosti a také zájem státu prevencí výživou snížit vynakládané prostředky na léčení následků neadekvátní výživy jako faktor praktické výživové a potravinové politiky. Funkční potraviny byly na světě, i když první označení bylo poněkud exotické. Dostalo se jim označení "potraviny pro speciální zdravotní účely (FOSHU - foods for specified health use).“ Dnes jsou tyto potraviny všeobecně definovány jako potravinářské výrobky, technologicky upravené tak, aby obsahovaly větší podíl nutričně aktivních látek než běžné potraviny, anebo naopak byly záměrně zbaveny některých potenciálně rizikových antinutričních látek. Stručně řečeno, funkční potravina je potravina s nutriční hodnotou a kladným vlivem na zdraví, fyzickou výkonnost nebo duševní stav.“ „V průběhu let se všeobecně ustálil názor, že v případě funkčních potravin je nutné dodržet následující podmínky: jedná se o potravinářský výrobek, nikoliv o tabletu, kapsli či prášek; potravina je vyrobena převážně z přirozeně se vyskytujících surovin; potravina se konzumuje jako běžná součást denní stravy; potravina má mít specifickou funkci, regulující (např.): pozitivní ovlivnění fyzického nebo duševního stavu; posilování biologických obranných mechanismů; ochranu před specifickými onemocněními; podpora organismu při rekonvalescenci; optimalizaci využití energie (sportovci).(3)

Speciální součástí čokolády je hořký meloun - momordika (lat. Momordica charantia L.) označovaná česky i jako „hořká okurka“, obchodním názvem (Thai) Bitter-Melon Tea.(4) Plod hořkého melounu poskytuje čokoládě velmi jemnou a zajímavou hořkost, jež se nádherně snoubí se sušenou třtinovou šťávou, sušeným mlékem a podstatnou částí čokolády – s kakaovým máslem (a u některých variant navíc s posypem mořskou solí či drcenými fritovanými mandlemi). Momordika se vyrábí sušením a krájením mladých nezralých plodů byliny pěstované v čistém prostředí hor severního Thajska a je v bio kvalitě ( TH-BIO-152-THAILAND (označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA). Thajský hořký meloun se běžně pije jako bylinný čaj, jež umí příjemné, svébytně hořké a velmi osvěžující bezkofeinové nálevy v různých koncentracích (dle způsobu přípravy a doby luhování). Lze jej konzumovat spolu s čokoládou a zaujme vás chutí, výkonností, účinky, jednoduchostí i pestrostí přípravy (= běžný čaj, letní i zimní nápoje, koktejly, long drinky, smoothie, blendy s minerálkou či džusy). Čaj lze – podobně jako čokoládu – konzumovat kdykoliv - na uhašení žízně, pro chuť a osvěžení, za účelem prevence i léčby, k meditacím a uklidnění, k jídlu i "jen tak".

Momordika (doplněk stravy) pozitivně působí při diabetu a jeho komplikacích, proti obezitě a ukládání tuků, u žaludečních vředů, proti Helicobacter pylori a zřejmě i proti mnoha druhům rakoviny. Zvyšuje účinek inzulinu Nejzajímavější je působení proti ukládání tuků - výzkumné práce ukazují, že snížení obsahu tuku bylo provázeno celkovým zlepšením několika ukazatelů spojených s tzv.  „metabolickým syndromem“ (tj. komplexem poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob).

Podobné účinky může mít i konzumace bylinné čokolády s hořkým melounem 😊. Takže dobrou chuť!

LEGENDA

(1) www.BylinnaCokolada.cz
(2) importér hořkého melounu - www.NepustilTea.cz; výrobce čokolády  – www.Jordis.cz
(3) www.wikiskripta.eu – článek „Funkční potraviny
(4) www.BitterMelonTea.cz

koupit čokoládu

BylinnaCokolada.cz

koupit hořký meloun

BitterMelonTea.cz