Gruzínské čaje standardní produkce bývají nekomplikované s účinky podobajícími se velkolistým čajům cejlonským. Takový čaj je výborný k práci, uzemnění, probrání a povzbuzení; má dostatečně kofeinu a jeho jiskrné nálevy se hodí nejen ke snídani a oslazení, ale i k celodennímu pití. Drobnější čaje dobře barví. Typické je, že v dochuti sládnou. Celkovými projevy nikdy nezapřou svůj gruzínský původ.
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Stálice již zapomenutého českého totalitního trhu. Podobně jako čaj čínský, indický (později cejlonský a vietnamský) patřil k jedinému, co se dalo - jako sypaný čaj - tehdy koupit. Pokud si dobře vzpomínám, byly to čaje celkem kvalitní a bez jakostních výkyvů. Nepatřily do podpultového zboží - byly v regálech "sámošek" po ruce vždy! Po roce 1989 to bylo s gruzínským čajem horší a horší. Postupně z českého trhu zmizel. Důvodem byla téměř zlikvidovaná rozvinutá velkoprodukce. Napřed postižená radioaktivním spadem (po havárii Černobylu) a později občanskou válkou (gruzínsko-abcházský konflikt v letech 1992 - 93) a samozřejmě rozpadem Sovětského svazu. V posledních cca 15 letech je velkoprodukční pěstování čaje postupně obnovováno a vznikají malé rodinné podniky a společnosti produkující špičkové čaje, ...vyrábí i továrna na proslulé lisované gruzínské cihly."
VÍTE, ŽE...
- na začátku dvacátých let minulého století pil gruzínský čaj známý gruzínský rodák Stalin, v té době produkovala Gruzie stejné množství čaje jako v roce 2007, tj. přibližně 5 tisíc tun ročně,
- v době Chruščova bylo rozhodnuto, že se Gruzie stane hlavním producentem čaje pro celé sovětské impérium, to se díky zavedení těžké techniky při sběru a zpracování čaje podařilo (v Gruzii byly zkonstruovány první kombajny na sklízení čaje), ovšem za cenu snížení kvality,
- čaj z Gruzie byl od padesátých let určen zejména k zásobování sovětské armády,
- se snižující se kvalitou začal gruzínský čaj ztrácet i svou pověst a od 90. let i tradiční odbytiště,
- podle gruzínského parlamentního zemědělského výboru (info z roku 2007) je v západní Gruzii více než 7000 hektarů zpustlých čajových plantáží a vláda přistupuje k plnění požadavků výboru - předložit střednědobou strategii rozvoje čajového průmyslu - velmi laxně,
- drobní podnikatelé začínají sami navazovat na tradici ze začátku dvacátého století, kdy gruzínský čaj získával v konkurenci čajů celého světa ocenění na veletrzích a festivalech, na trhu se tak lze postupně setkat se skvělými, ručně zpracovanými čaji, jež mohou slávu "gruzíňáků" znovu obnovit
POZNÁMKY/ODKAZY...
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím