Jeho cena je však v řádu stovek eur a na našem trhu se s ním spíše nesetkáte. Pu-erh může být dobrým pomocníkem v boji s přebytečnými kilogramy. Řada klinických studií dokázala, že při změně stravovacího režimu a zvýšení tělesné aktivity hubnou sledované osoby snáze, když do jídelníčku zařadí právě
tento čaj. Pu-erh stimuluje látkovou výměnu, dochází ke snížení hladiny tuku a cholesterolu, napomáhá i k samočistící schopnosti organismu. Chcete-li hubnout s pomocí tohoto čaje, má to smysl pouze tehdy, pokud sáhnete hlouběji do peněženky a koupíte si co nejkvalitnější Pu-erh.
Publikováno v časopise (dTest, rubrika "Nápoje známé i neznámé") 11/2006
koupit shu pchu-er v e-shopu NepustilTea.cz
(informace v tomto článku -zejména o cenách - je potřeba brát s rezervou, pozn. ZN)
Čaj odedávna nesmírně ceněný, s velmi intenzivní zemitou vůní, červenou barvou a specifickou chutí, díky kterým získal přezdívku červené zlato. O léčbě tímto čajem se zmiňují prameny staré přes 1700 let! Postup jeho výroby se od přípravy černého čaje liší.
Pravý Pu-erh může být sklizen pouze v relativně malé oblasti v jižním Jün-nanu (Čína), nejlépe ze starých čajovníkových stromů napadených ušlechtilou plísní. Následuje proces fermentace, který trvá i několik let. Během měsíců se na proměně barvy a chuti čajových lístků podílejí specifické kmeny místních bakterií a plísní. Pu-erh můžeme s jistou nadsázkou přirovnat k ušlechtilému sýru či vínu. Čím je proces zrání delší a vstupní čajové lístky vybranější, tím je jakostní třída vyšší a účinky silnější. Skutečně kvalitní Pu-erh zraje několik let, nejdražší nabídku představují desítky let staré sklizně! Dříve byla tato sorta dokonce vyhrazena pouze čínskému císařskému dvoru. Pravý Pu-erh je vždy označen jakostní třídou (grade) od nejkvalitnější jedničky po nejméně kvalitní desítku. Nejlepší třída je dodnes označována jako dvorský čaj. Anglické označení je superior a jde vždy o čaj lístkový.