PŮST A ČAJ: Jak to k sobě pasuje? - 01

Půsty jsem začal praktikovat před mnoha lety, inspirován unikátní knihou Mgr. Martina Jelínka: Půst cesta k dokonalosti (2012). Jde o útlou knížku s hutným a srozumitelným obsahem, s velkým množstvím informací o půstu. Pan Martin Jelínek je TOP odborníkem na výživu a lidské zdraví, pro jehož udržení je půst jedinečným nástrojem. Chcete-li proniknout do podstaty půstování (kde prvotní úlohu hraje mysl) nesmíte tuto knihu minout. Doporučuji ji k přečtení jako první. Jde o zásadní informační zdroj!

Jak je to tedy s půstováním? Půst je totální "nejedení" za současné konzumace dostatečného množství čisté vody. Přerušovaný půst (intermittent fasting, IF) je označení pro systém stravování, kdy se střídá fáze lačnění (nejedení) a fáze konzumace jídla. Nepopisuje konkrétní složení jídelníčku, ale definuje dobu, kdy jíst a kdy nejíst. Nepleťte si proto půst a přerušovaný půst. Zapomeňte na všechny informace o ostatních "pseudopůstech", kdy se konzumuje leccos (pravé a bylinné čaje, ovocné šťávy, ovoce, zelenina, polévky apod.) a trávicí trakt nemá šanci na přepnutí do blahodárného očistného režimu (tzv. endogenní výživy)! Při konzumaci čehokoliv (co se musí trávit) jde pouze o odlehčení trávicímu systému. Ovšem jedině při totálním nejedení a pití (pouze) čisté vody dochází k postupnému utlumení trávení, úplnému zastavení tvorby žaludečních šťáv a přechodu organismu na vnitřní - zcela vyvážený - ozdravný a revitalizační způsob výživy.

U přerušovaného půstu je fáze bez jídla (tzv. lačnění) vždy delší než fáze, během které jíme. Existuje mnoho možností, jak si tyto dvě fáze časově nastavit a každému může vyhovovat jiné schéma. Ideální je vysledovat, jak se při aplikaci konkrétních časových úseků cítíme, co nám dělá či nedělá dobře, a to vše s ohledem na náš aktuální zdravotní stav. Po dobu lačnění bychom neměli být výrazně unavení, hladoví a nesví. Výsledkem realizace přerušovaného půstu musí být (vždy) fyzická i psychická pohoda. Není-li to tak, je potřeba hledat jiný poměr "lačnění" / "jedení" a též se zaměřit na kvalitu a vyváženost přijímané stravy (množství bílkovin, tuků, cukrů, vlákniny atd.). Mnohdy uváděné tvrzení, že je zcela jedno, co v době "jedení" jíme, není správné! Velmi důležitý je i vztah rozložení intervalů vůči přirozeným biologickým hodinám lidského organismu. Názor, že interval "jedení" může být i v noci, považuji za naprosto zcestný!

Běžně doporučované vzorce přerušovaného půstu jsou: 18/6 (18 hodin půst + šestihodinový interval ve kterém se jí) = nejnovější doporučení (bez uvedení pohlaví), 16/8 (16 hodin půst + osmihodinový interval ve kterém se jí) = doporučeno pro muže a 14/10 (14 hodin půst a desetihodinový interval ve kterém se jí) = doporučeno pro ženy.

Nejvíc mně vyhovuje dlouhodobá aplikace vzorce 16/8, jež mi (kromě jiného)
kompletně upravuje trávení a harmonizuje vylučování (obnovuje správnou střevní mikroflóru, odstraňuje plynatost), zajišťuje dostatečný přísun tekutin, zvyšuje schopnost soustředění, zvyšuje fyzickou a duševní výkonnost, zlepšuje spánek a snižuje únavu, šetří výdaje za jídlo (kupuju méně a kvalitnější potraviny), reguluje rozložení tuků a svalů v těle a obvykle i snižuje (a stabilizuje) hmotnost.

Začněte s IF jako přípravou na čisté půsty. Objevte stavy, kdy budete mít hlad a neumřete. Zjistěte, jak vypadá větší únava (než si na nový režim dle zvoleného vzorce IF zvyknete). Vyzkoušejte si pevnou vůli při velkém nutkání se najíst v době lačnění. Natrénujte překonávání takových situací. Předem si v hlavě srovnejte, proč vlastně IF děláte… Držím vám palce a klidně mě kontaktujte, rád vás (alespoň slovem) povzbudím! 😊

---

podrobné informace můžete dostat při účasti na pořadu
"Vylepšete si zdraví čajem, bylinami a půstem"