Bylina s latinským názvem Clitoria ternatea - běžně známá jako „butterfly pea flowers“, křídla asijské holubice, zvonkové víno, modrý hrách, motýlí hrášek, „modrý čaj“ nebo Aparadžita - pochází z indonéského ostrova Ternate. Ten leží ve velmi aktivní seismické oblasti, náležející skupině ostrovů tvořících část tzv. „Ohnivého kruhu“ (1). Na trhu je čaj k mání jako „Thai Butterfly Tea“.
Pojmenování čaje je údajně odvozeno od vzhledu květů, které připomínají část ženského klína a jak to souvisí s „křídly asijské holubice“ opravdu netuším... Tento vžitý netradiční pohled v sobě zahrnuje nejen „ozvláštnění“ ale i zjevné tajemství:
„Ozvláštnění vzniká tehdy, když se z něčeho obvyklého a všedního stane cosi neobyčejného, zvláštního, oživeného a působícího jiným, nezvyklým dojmem. V ozvláštnění mohou být přítomny prvky exotična, případně i grotesky. Tyto prvky nás mohou následně ohromit svým neobyčejným pojetím krásy nebo nás šokovat svou podivuhodností, či dokonce svým děsivým charakterem. V obou případech je však důležité to, že jsme prostřednictvím ozvláštnění vytrženi z automatizovaného podvědomí probuzením našeho zklidněného myšlení, které je zaktivováno a iniciováno do estetického vnímání, díky kterému si vytvoříme k věcem určitý postoj.“ (2)
Bylině se zkráceně říká „klitorie“ a patří mezi klíčové byliny nejen Ájurvédy, což je nejstarší dochovaný léčebný systém na světě. Známá je i v ostatních tradičních asijských medicínách (thajské, čínské, vietnamské atd.). Klitorie svými projevy ozvláštní jakékoliv čajové či jiné podobné setkání a zasloužila by si další synonymum popisující její schopnosti – „tajemná či kouzelná bylina“. Poznáte ji na první pohled. Její květy jsou pěkně modré a po zalití horkou vodou udělají tyrkysový nálev, jehož barva se mění podle pH tekutiny (například citron způsobí zbarvení nálevu do červena až fialova). Chuť bývá popisována jako přírodní, zemitá a dřevitá, podobná některým zeleným čajům. Není hořká! Bylinu (nebo její nálev) můžete přimíchat k čemukoliv. Třeba namodralá minerálka určitě zaujme hosty a budou hned pátrat, co že je to za novotu! Samotná rostlina je vytrvalým popínavým keřem s tmavě zelenými eliptickými listy. Květy bývají veliké kolem 4 centimetrů. Plody tvoří ploché lusky s 6-10 semeny a dají se konzumovat dřív, než dozrají. Klitorie bývá pěstována i jako okrasná rostlina a vysazuje se tam, kde je potřeba zlepšit kvalitu půdy.
V Thajsku se čaj z květů klitorie podává pod názvem „nam (dok) anchan“ (น้ำอัญชัน) (zkráceně „ančan“), připravuje se z něj limonáda „nam anchan manao“ (น้ำอัญชันมะนาว) nebo varianta s přidáním kokosového aj. mléka „nom sod anchan“ (นมสดอัญชัน). Mimo nápoje se její schopnost modře barvit používá při vaření jasmínové rýže, jež je součástí salátů „khao yum“ („ข้าวยำ“) i výrobě dezertů z lepkavé rýže (například „khao niao mamuang“ – „ข้าวเหนียวมะม่วง“). Využití květů je rozličné. Například malajská kuchyně pracuje s extraktem při barvení lepkavé rýže a v Barmě se květy obalují v těstíčku a smaží. Květy se často komponují do pokrmů jako jedlá dekorace. V léčitelství se používají i listy, stonky či kořeny. Nálev má antidepresivní účinky (působí proti stresu, úzkosti), údajně obsahuje přírodní formu paracetamolu (tj. má účinky antipyretické), účinně snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a příznivě ovlivňuje stav kůže. Z chemického hlediska způsobují modrou barvu zdraví prospěšné Anthokyany (E163).
Pokud se rozhodnete modrý čaj vyzkoušet, zkuste si – pro barevné kouzlení - připravit citrónové ledové kostky nebo zmrazenou 100% citronovou šťávu (= s vysokým pH). Do zásoby můžete zhotovit modrý sirup či zajímavý karamel. Květy přidejte do vody při vaření špaget či jiných těstovin a jemně nadrceným (ideálně rozmixovaným) práškem z květů zkuste obarvit těsto a krémy při pečení, ozvláštnit puding či želé. Nálev barví do červena i ocet. Neváhejte experimentovat! Čarokrásné léto k tomu vybízí… 😊.
Poznámky:
(1) „ohnivý kruh“ (Pacific Ring of Fire) = geografická oblast v Tichém oceánu známá pro svou vysokou úroveň vulkanické a seismické aktivity jako důsledek interakce litosférických desek
(2) KRCHOVÁ, Michaela. Pojem ozvláštnění v díle Tima Burtona. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Seminář estetiky, 2015, 53 s.
koupit thajský modrý čaj